«Догап» – уйгур элинин салттуу суусундугу. Аны даярдоодо муз, туз кошулган сүзмө жана муздак суу аралаштырылат. Суусундуктун коюулугу ар кимдин табитине жараша өзгөрөт: айрым учурда коюу, айрым учурда суюк түрдө жасалат.
Догаптын эң негизги өзгөчөлүгү денени сергитүүчү жана азыктандыруучу касиетинде. Ал денеге керектүү туз менен суунун курамын толуктап, суусун кандырып, чарчоону басып, күч-кубат берген азык катары жайдын ысык күндөрүндө кеңири колдонулат.
Кыргызстандын уйгур коомдоштугу жашаган бардык аймактарында. Айрыкча Бишкек шаарында жана анын айланасында, Чүй облусунун Ысык-Ата жана Аламүдүн райондорунда; Ош облусунун Кара-Суу районунда; Ысык-Көл облусунун Каракол шаарында, ошондой эле Баткен жана Жалал-Абад облустарынын айрым жерлеринде кездешет
Жандуу, кеңири кездеше