«Кавап» – уйгур элинин ашканасындагы эң негизги куурулган эт тамактарынын бири. Ал кадимки шишкебектен айырмаланып, этти майдадан – 15-20 граммдай кылып туурап, сөзсүз 2-3 саат маринаддап анан бышырат. Бирок өтө узак маринаддаса, эттин даамы жана курамы өзгөрүп кетет деп эсептелет.
Куармы жана даярдоо ыкмасына карай «каваптын» төмөнкү түрлөрү белгилүү:
Бүгүнкү күндө «каваптын» бул түрлөрүн жаш ашпозчуларга үйрөтүү, аш фестивалдарында, устаттардын мастер-класстарында жайылтуу салтты сактап калуунун маанилүү жолу деп эсептелет.
Кыргызстандын уйгур коомдоштугу жашаган бардык аймактарында. Айрыкча Бишкек шаарында жана анын айланасында, Чүй облусунун Ысык-Ата жана Аламүдүн райондорунда; Ош облусунун Кара-Суу районунда; Ысык-Көл облусунун Каракол шаарында, ошондой эле Баткен жана Жалал-Абад облустарынын айрым жерлеринде кездешет
Жандуу, кеңири кездешет