«Ющён» – ырым май токочу. Маркумду эскерүү маалында дасторконго күнүмдүк тамак-аш коюлат, бирок сөзсүз түрдө майга куурулган «ющён» коюлушу керек.
Май токочку бышыруу алдында жайылган камырдын ортосуна коштош эки тилке кесилет. Көбүнчө үч, беш, жети сыяктуу санда бышырылат. Май токочтор дасторкондун үстүнө гана эмес, тууган-урукка, кошуна-колоңго, тааныш-билиштерге да таратылат. Азыркы учурда «ющён» менен катар кыргыздардын «боорсогу» да кеңири колдонулууда. Эл арасында «маркумдардын жаны майдын жытынан азык алат» деген ишеним жашайт.
Чүй облусунун Искра, Кеңбулун, Хун Чи, Дмитриевка айылдары, Токмок шаары, ошондой эле Александровка жана Милянфан айылдарында; Ысык-Көл облусунун Ырдык айылында; Каракол жана Бишкек шаарында жашаган дунгандарда кездешет.
Жандуу, кеңири кездешет