«Сүт хуруж» – уйгур элинин салттуу сүттөн жасалган кошумча тамагы. Ал ар кандай тамактарга өзгөчө жумшактык жана даам берет.
Аны даярдоо үчүн казанга жарым литр сүт куюп, кайнатылат. Даамына жараша бир аз туздуу суу кошулат. Өзүнчө идишке үч жумуртканы чалып, кайнап жаткан сүткө жука агым кылып куюп, тынымсыз аралаштырып турат. Акырында 50 грамм сары май кошулат. Ошентип, коюураак жана жыпар жыттуу кошумча даяр болот.
«Сүт хуружду» өзүнчө даам катары да, же камырдан жасалган азыктарга, эттүү тамактарга кошумча катары да колдонсо болот.
Бул даам уйгур элинин салттуу ашканасында муундан муунга өтүп келген, бирок азыр аны жайылтуу жана кайрадан элге таанытууга муктаж.
Кыргызстандын Ысык-Көл аймагында кездешет
Сейрек кездешет