«Ләгмән» (хемир азу) – лагман маданий белги катары да калыптанган Кыргызстандагы уйгурлардын эң сүйүктүү тамактарынын бири. Анын өзгөчөлүгү – даамдын катыктыгы жана ар бир мезгилге ылайыкташкан азыктардын колдонулушу.
Лагман негизинен эки негизги бөлүктөн турат: кол менен чоюлуп жасалган камыр жана жыттуу чык. Лагмандын камыры катуу болуп жуурулган соң, кичинекей кылып тоголоктолот. Андан кийн ар бир камыр чоюлуп, ичкертилет. Мындай камырдын үзбөй чоюп жасоо чоң тажрыйбаны талап кылган өзүнчө кулинардык өнөр.
Лагмандын чыгы чоң казанда куурулуп жасалат. Ар бир жашылча өзүнчө майда куурулуп, андан кийин эт жана башка кошулмалар менен бириктирилет. Ошентип анын даамы жана жыты өзгөчө болуп чыгат. Мезгил өзгөчөлүгүнө жараша:
Лагман жөн гана даам эмес, ал үй-бүлөлөрдү бириктирген дасторконго коюлуучу ыйык маданий белги катары эсептелинет. Ал ар бир муунга атадан балага өтүп, уйгур элинин маданий эстутумун жана биримдигин сактап келет.
Кыргызстандын уйгур коомдоштугу жашаган бардык аймактарында. Айрыкча Бишкек шаарында жана анын айланасында, Чүй облусунун Ысык-Ата жана Аламүдүн райондорунда; Ош облусунун Кара-Суу районунда; Ысык-Көл облусунун Каракол шаарында, ошондой эле Баткен жана Жалал-Абад облустарынын айрым жерлеринде кездешет
Жандуу, кеңири кездешет