/ Уйгур элинин бейзаттык маданий мурасы / Салттуу тамак-аш
Көк чөшүрә / Жашылча чөшүрө

«Көк чөшүрә» – уйгур элинин жазгы салттуу тамактарынын бири. Жаз жаңы башталганда, жерден жаңы көгөрүп чыккан беде жалбырактарынан жасалат. Алгач жалбырактар жууп тазаланып, майдаланып кесилет да, камыр менен кошулуп чүчпара сымал болуп жасалат. Бышкандан кийин үстүнө сүзмө же башка даам кошумчалар менен берилет.

Бул тамак ден соолукту чыңдоого, тазалоого жана жашартууга пайдалуу деп эсептелинет. Ошондуктан уйгурлар жаз мезгилинде атайын «Көк чөшүрә» майрамын өткөрүшүп, коомчулукту чогултуп, биргеликте бышырып, той-топур менен белгилешет.

Аймак

Кыргызстандын Чүй жана Ысык-Кол аймактарында кездешет

Абалы

Жандуу, кеңири кездешет

Коомдоштук

  • Кыргызстандын бардык аймактарында жашаган уйгур коомдоштугу
  • Салттуу билим ээлери
  • Жеке ашпозчулар жана салтуу уйгур ашкана сүйүүчүлөрү
  • Уйнур коомдоштугунун маданий жана өнөрчүлөр бирикмелери

Коргоо иштери

  • Күнүмдүк турмушта улуу муундан жаш муунга тарбия берүү ирээтинде жана тажрыйба бөлүшүү жолу менен сакталып келет.
  • 1989-жылы негизделген «Иттипак» коомдук бирикмеси уйгур маданий мурасын сактоо боюнча жигердүү иш жүргүзүп келет. Маданий мурастар боюнча маалымат жана тиешелүү иш-чаралар ошол эле аталыштагы гезитте маал-маалы менен жарыкка чыгып турат.

Адабият/Шилтеме

  • Ушуров Р. Уйгур элинин 1000 түркүн даамы. – Алматы: Мир, 2011.