«Кәпкир ясаш» – бул уйгур элинин күнүмдүк турмуш маданиятын чагылдырган жана темир иштетүү өнөрүн сактап келген салттуу кол өнөрчүлүк.
«Кәпкир» иш жүзүндө ыңгайлуу болушу үчүн жасалат: узун сабы ысык суюктуктар жана май менен иштөөдө коопсуздук берет, ал эми зымдан өрүлгөн тегерек бөлүгү тамакты сүзүп алуу же майдан чыгарып алуу үчүн колдонулат.
«Кәпкир жасоо» улуттук тамак-аш маданиятында чоң мааниге ээ, айрыкча улуттук тамактарды бышырууда. Бирок азыр бул өнөрдү негизинен улуу муундагы чеберлер гана иштетип, жыл сайын билим менен өнөрдүн мурасталышы азайып бара жатат.
Кыргызстандын уйгур коомдоштугу жашаган бардык аймактарында. Айрыкча Бишкек шаарында жана анын айланасында, Чүй облусунун Ысык-Ата жана Аламүдүн райондорунда; Ош облусунун Кара-Суу районунда; Ысык-Көл облусунун Каракол шаарында, ошондой эле Баткен жана Жалал-Абад облустарынын айрым жерлеринде кездешет
Орто