«Ашлянфу» – уйгур элинин салттуу муздак тамагы, даамы кычкыл-таттуу, өзгөчө жегиликтүү жана сергитүүчү касиети менен айырмаланат. Негизги эки бөлүктөн турат: суюк аш (чык) жана крахмалдан жасалган кесме (ләңфун).
Алгач крахмал кайнатылып, муздатылгандан кийин узун-узун тилкелерге кесилет. Андан тышкары, кадимки лагмандын камырындай камыр жуурулуп, өзүнчө кесме жасалат. Ашлянфунун өзгөчө даамын берип турган нерсе – атайын даярдалган чык: ага ар түрдүү татымалдар, сарымсак, соя соусу, ачуу калемпир жана өзгөчө даярдалган уксус кошулат. Бул уксус ашлянфуга мүнөздүү кычкылтым даам тартуулайт.Кыргызстандын Ысык-Көл аймагында кездешет
Бул тамак өзгөчө жай мезгилинде кеңири колдонулат. Муздатылган абалда берилгендиктен, ашлянфу бир эле учурда тамактын да, суусундуктун да ордун аткарып, адамды сергитет. Ушундай касиетинен улам ал Кыргызстанда гана эмес, бүтүндөй Борбор Азияда кеңири таанылган уйгур даамдарынын бири.
В Иссык-Кульской области Кыргызстана
Жандуу, кеңири кездешет